Vinterørreder i København

Selvom kulden har haft et solidt jerngreb på Danmark den seneste måned, nåede jeg alligevel et par gode ture på Amager i starten af den forholdsvise lune Januar.

Jeg har læst flere artikler og fiskeberetninger om at flere havørreder vælger at overvintre i København havns mere brakke, og til tider varmere vand, og det har givet en fornyet tro på at der kan fanges fine ørreder i det københavnske! Jeg har haft flere ture i sommer- og efterårsmånederne, og har endnu ikke set til havørrederne.


Et par timer ved Amager strandpark... 
Efter en lang weekend med opgaveskrivning slog jeg et smut forbi Amager strandpark søndag d.8. Januar. Vejret var gråt, temperaturen lå på de 5-6 grader, og selvom det er gode forhold for fiskeriet efter havørreden havde jeg alligevel min tvivl. Jeg har kun har fisket ved strandparken en gang, og det er ikke særligt tit man hører fangsrapporter fra stedet. Min teori er dog at det, måske lidt mere brakke vand i de inderste "laguner", må tiltrække ørreder i de kolde måneder. Vandet var klart og fra broen ud til strandparken så den plettede bund utrolig attraktiv ud. Der måtte være ørreder her!

Havørred fra Amager strandpark d.8 Januar.

Efter en times fiskeri uden den mindste kontakt,   kom  et forsigtigt hug på min langsomt fiskede Sort/sølv 18grams Salty wobler helt ude i kastet, jeg gav et kontrolleret modhug og der var fast fisk! YES, der er rent faktisk liv her! Efter en hurtig fight kunne jeg kane min første københavnske ørred op på bådrampen, en flot blank havørred på 41cm. Jeg fiskede en times tid mere, men der skete ikke mere.Godt fiskeri ved Sluseholmen! 
Efter at have overtalt studiegruppen til at mødes hen ad formiddagen kunne jeg d. 11. Januar tage en morgentur til området omkring Sluseholmen ved Sydhavn. Omkring solopgang havde jeg placeret mig ved kanalen langs kalveboderne, men da det blæste en del valgte jeg hurtigt at gå over til selve sluseløbet. Vejret var overskyet og der var ca. 5 grader varmt. Jeg fiskede med sort/sølv Salty wobler igen, og allerede i første kast får jeg et hug af hvad der føltes som en lille ørred, som dog smutter af efter 5 sekunder! Den hårde vind har desværre presset masser af ålegræs ind i området, så hvis jeg kastede for langt ud i den hårde strøm fik jeg konstant skidt på krogen! Derfor placerede jeg mig så jeg kunne kaste ud i noget roligt vand i udkanten af strømmen.

Farvet fisk på omkring de 50cm fra Sluseholmen.
Efter 10minutters fiskeri spottede jeg en ørred der fulgte wobleren helt ind til ca. en meter fra mig hvorefter den drejede fra, jeg kastede hurigt i retning af hvor fisken forsvandt og i næste kaste huggede fisken hårdt bare 2 meter fra mig! Fighten var hurtigt overstået, fisken var en tynd og farvet havørred på omkring 50cm så efter et hurtigt billed fik jeg den forsigtigt genudsat uden af løfte den helt fri af vandet. Farvede fisk er ikke værd at tage med hjem, da kødkvaliteten ofte ikke er god. Måske møder jeg den en anden dag, som lynende blank forårsfisk! De næste par timer skete der ikke rigtig noget, så jeg pakkede sammen og tog videre til en varm kop kaffe hos studiegruppen!
Ugen efter var jeg igen ved Sluseholmen. Vejret var stadigt varmt og overskyet. Jeg startede denne gang inde i slusen, og placerede mig på det lille spot til højre ved bilbroen, en ormefisker fortalte at han havde set en ringende fisk ud fra min placering, så jeg riggede hurtigt spinnestangen til med Salty wobleren som har virket på de andre ture. Ormefiskeren havde allerede taget en fin blankfisk på de 2kg så selvom der var 5-6 fiskere ved slusen så jeg mine chancer som gode!
Blankfisk på 2kg fra Sluseholmen
Allerede efter 5-6 kast sad den der! Hugget var hårdt efter et par omdrejning på hjulet, og en ørred rullede rundt i overfladen 25 meter ude. Det er min erfaring at man mister færre fisk ved at presse fisken godt, så efter en forholdsvis kort figth kom en flot blankfisk på omkring 2kg på land! Igen havde Salty woblen gjort sit arbejde! Det er simpelthen en perfekt agn til den lidt langsomme indspinning, når man skal have de sløve vinterørreder i tale. Jeg rykkede lidt rundt på pladserne både ved slusen og på den anden side af bilbroen, men mærkede ikke mere resten af dagen.           


Der er vidst ingen tvivl om at havørredfiskeriet kan være fint i hovedstadsområdet her i vintermånederne, så nu når temperaturen begynder at stige er det med at være klar når isen forsvinder!  


Kommentarer