Torskefiskeri på turbåd


Min store softbait daler langsomt mod bunden. Et par af de andre omkring mig har allerede stået med bøjede stænger og kæmpe smil, men jeg har ikke. Jeg jigger i lidt aggressive ryk og lader den hvide gummifisk falde ned på bunden igen. SMASK! En torsk ruller rundt et par gange i dybet og spytter jiggen ud igen. Det samme gentager sig i kastet efter, "Har du tjekket din krog?" bliver der spurgt. Fem minutter efter står jeg og to andre og figther hver vores torsk mens vi råber "GAAAF!".Denne søndag har jeg for første gang forvildet mig ud på turbåden Jaws, for at prøve torskefiskeriet med gummiagn. Et par måneder før har jeg set, at facebookgruppen Alt om fiskeri med softbaits har lavet en specialtur efter torsk på turbåd i Øresund, og dette arrangement må være perfekt til min første turbådsoplevelse - det viser sig at jeg ikke bliver skuffet!

På turen skal torskene udelukkende snydes med softbaits på det lavere vand, og med i prisen er både morgenmad, præmier til de største fisk og en goodiebag med lækre sponser-softbaits og et texasrig fra Jaxx.dk.

Allerede i ugerne inden har jeg kunnet fornemme det helt specielle fællesskab der er blandt fiskere på turbådene. Facebookgruppen har summet af gode tips og de mest erfarne svarer glædeligt på spørgsmål. Da jeg endelig tager skridtet over rælingen tidligt søndag morgen er den der igen - glade fiskere tæt pakket sammen, klar til at fiske. Vejret er perfekt med sol og ingen vind.

Efter en times sejlads, morgenmad og lidt fiskesnak er jeg klar til kaste mig ud i denne anderledes form for torskefiskeri. Jeg er allerede vild med den fede stemning, hvor alle hjælper hinanden og kommer med tips. Med mig har jeg et par af mine lettere jerkbait-stænger som jeg bruger til gedderne, for bådgrej ejer jeg ikke.
Pludselig ringer skipperen med klokken, og så flyver min nyindkøbte 40 grams "Sandeel LB shad" ud over rælingen og ned mod bunden. Nu gælder det om at kigge lidt rundt for at lure hvordan de erfarne griber det an.

Relativt hurtigt finder jeg rytmen, selvom det er lidt uvandt at håndtere de store jigs, som normalt ville kvæste mine små søde UL-stænger på Københavns kyst. Der går ikke mere end ti minutter før jeg, efter et par mistede hug, endeligt har fast fisk. En fire kilo flot "kuttertorsk" vrider sig 15 meter under båden, og efter lidt lidt tid kan skipperen sikkert sætte gaffen i den og smide den op på kutteren. Det er nu alligevel noget andet end de mange små kysttorsk jeg har figthtet i foråret, og den kan sagtens bøje den stive jerkstang!

På kutterture får man en fin rød kurv hvor fangsten kan opbevares, og kun en times tid skal der til før jeg får fire flotte torsk i min. Resten af dagen er der ikke en eneste fisk der vil hugge på mine ellers mange forskellige gummiserveringer, så her nyder jeg istedet det gode sammenhold som spontant opstår blandt fiskerne omkring mig.

Der er ingen tvivl om at det ikke er sidste gang jeg skal prøve turbådsfiskeriet i Øresund, og jeg kan varmt anbefale det. Selvom man ikke har den store erfaring virker det som om der altid er hjælp at hente hos de fiskere der står omkring en, og det er essensen af denne form for fiskeri.


Kommentarer