Hvilket endegrej til kysttorsk?

April har været en fantastisk måned for fiskeriet efter kysttorskene. Der er simpelthen ikke meget der er bedre end at balancere rundt på de store sten ved kysten og vente på de små velkendte hug for enden af linen. Pludselig bøjer UL-stangen helt i bund og en forvirret torsk forsøger at flygter for sit liv. I dette indlæg opsamler jeg hvilket endegrej der sidder for enden af linen, når jeg drager på torsketur med spinnestangen.



























Generelt fisker jeg alt mit endegrej nær bunden. Der spinnes koncentreret og roligt op langs stenene tæt ved breden. Der er massere af fødeemner for torskene blandt stenene, og så snart lyset begynder at forsvinde er torskene tit at finde her, og de hugger gerne 1 meter før stangøjet! Små spinstop og jiggende bevægelser udløser også tit hugget.

Blink 

Generelt bruger jeg helt almindelige kystblink. Selvom jeg fisker på 3-12 meter vand kommer vægten sjældent over 25 gram, de går ikke lynhurtigt til bunden, men på vejen ned flakser de og dette kan sagtens udløse hugget. Den lave vægt gør at blinkene kan fiskes lokkende og langsomt langs bunden og stensætningen på vej op. Man skal heller ikke være bange for at en strøm hiver for meget på vej ned, for også her kan blinket sagtens lokke en fisk. 
Generelt bruger jeg blink i rød/sort, her kan nævnes Hansen Fight i 15-18 gram og Savage Gear Nordic Seeker i 18gram. Sidst nævnte har desuden en del af vægten bagerst, og kaster fantastisk samtidigt med at det går hurtigere til bunden, uden at virke som en død pirk. Det klassiske Møresilda blink i cobberfarve og 18-22 gram har også givet mig mange torsk ved kysten. 
Jeg benytter næsten altid enkeltkroge, da dette minimere risikoen for irriterende ålegræs på krogen. Man behøver ikke de overdimensioneret kæmpe kroge som mange kystfiskere bruger, men blot en krog med et lidt bredere kroggab end blinket.

Shads/jigs

Små gummifisk kan også være effektive når torsken skal lokkes. Jeg bruger lidt forskellige, typisk 5-12 cm lange og monterede med jighoveder på omkring 7-12 gram. De går hurtigere mod på bunden end kystblink og fiskes enten ved at "jigge" dem ind, eller spinne roligt. Her har jeg ofte benyttet Savage Gear Cannibal shads i 8 cm i stærke farver som f.eks. gul/hvid. Også den selvlysende udgave kan give succes når mørket er faldet på. Med jigs får man ikke så mange bundhug, til gengæld kaster de ikke helt så godt som kystblink. 


Texas rig 

I dette forår er jeg begyndt at bruge "Texas rigs" til mit torskefiskeri. Det var ejeren af webshoppen Jaxx.dk, Jacob som spurgte om jeg ikke ville teste lidt af hans grej som skulle monteres i et texas rig og der skulle ikke mere end første tur til at overbevise mig om at endegrejet virker.
Et texas rig er en softbait fisket med en widegab eller offset krog, og med en bulletweight monteret foran som synk. Den største fordel ved dette er at krogen kan monteres så den er helt "weedless" fordi den sidder i eller tæt på softbaiten. Dette betyder at man ikke skal bekymre sig om bundhug eller det forbandede ålegræs som ved pålandsvind kan ødelægge fiskeriet fuldstændigt. 
Softbaits med lange frække haler har en ormelignende gang, og de har i den grad vist at de tiltrækker torskene. Jeg har især haft godt fiskeri med softbaiten Liich Curlytail. Der findes et hav af forskelige softbaits i forskellige former og farver - så der er massere muligheder! 

Jacob har lavet en fin forklaring af rigget på hans webshop; læs den ved at trykke her. 

Det kan være lidt svært at montere krogen ordentligt de første gange, men der er massere videoer på youtube som viser hvordan du skal gøre. 

Der er stadig sultne torsk ved kysten, og hvad skal man alligevel lave når solen er ved at gå ned? 




Kommentarer